Καλώς ήρθατε στο ζουμερό Πορτοκάλι

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

"Σωματοφύλακας" της καρδιάς το ελαιόλαδο





Η «ελευρωπαΐνη», ο χυμός από τα φύλλα της ελιάς, μειώνει την έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς


Aντίδοτο» κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι το ελαιόλαδο. Μία κουταλιά ανά γεύμα ή σαλάτα προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία. Σημαντική προστασία φαίνεται να παρέχει και ο χυμός των φύλλων της ελιάς, η «ελευρωπαΐνη», όπως δείχνουν πειραματικές μελέτες, οι οποίες πραγματοποιούνται σε ερευνητικό κέντρο ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες οι καθηγητές κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και Μαγκντί Γιακούμπ, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης και ο καρδιοχειρουργός κ. Στέργιος Θεοδωρόπουλος.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι από τις πρώτες παρατηρήσεις προκύπτει πως η κατανάλωση της «ελευρωπαΐνης» μειώνει την έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε φυσιολογικά κουνέλια και σε μεγαλύτερη δόση σε πειραματόζωα με υψηλές τιμές χοληστερόλης. Προστατεύει, επίσης, από την οξειδωτική βλάβη κατά τη διάρκεια της ισχαιμίας - επαναιμάτωσης. Δέκα και είκοσι μικρογραμμάρια «ελευρωπαΐνης» αντίστοιχα, μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 28,7% και 33,1% και των τριγλυκεριδίων κατά 41,1% και 61,4%.

Η χορήγηση της ελευρωπαΐνης έχει προστατευτικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα στην καρδιοτοξικότητα, η οποία προκαλείται από την οξεία καρδιομυοπάθεια και τη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα ίδια εργαστήρια έχει ξεκινήσει μία σημαντική ερευνητική συνεργασία, η οποία εξελίσσεται με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, μεταξύ των επιστημόνων του Imperial College του Λονδίνου και του καθηγητή σερ Μαγκντί Γιακούμπ.

Η συγκεκριμένη συνεργασία που επιτελείται σε πειραματικό στάδιο αφορά μία νέα εμφυτεύσιμη συσκευή μέτρησης της πίεσης, τόσο σε διαφορετικά σημεία της καρδιάς όσο και σε άλλα σημεία του κυκλοφορικού συστήματος. Η συσκευή έχει ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, είναι απλή στη χρήση της και στο μέλλον θα έχει επιπλέον εφαρμογές σε άλλα όργανα, αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα μετρήσεων. Ο μηχανισμός αυτός θα είναι ασύρματος και θα δίνει συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες για την αιμοδυναμική κατάσταση της καρδιάς. Οι θεράποντες γιατροί θα μπορούν να έχουν σαφή εικόνα του προβλήματος, ώστε να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας όπου πραγματοποιούνται οι μελέτες, κ. Θεόδωρος Τρύφων και ο επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού κέντρου κ. Απόστολος Παπαλόης είπαν ότι στις εγκαταστάσεις του κέντρου θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν πολλοί ακόμη Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου