Νέα έρευνα δείχνει ότι και τα μικρά παιδιά στη χώρα μας κινδυνεύουν με υπέρταση.
Τι είναι λευκό, έχει κόκκους και «απογειώνει» κάθε πιάτο - όταν βέβαια χρησιμοποιείται στη σωστή ποσότητα; Εύκολο το κουίζ σίγουρα, ακόμη και για ένα παιδί. Ναι, είναι το αλάτι. Δείτε όμως πώς μπορούμε να λάβουμε την ίδια απάντηση με ένα άλλο κουίζ, το οποίο γεννά πολλούς καινούργιους δισεπίλυτους γρίφους για το μέλλον της υγείας του πληθυσμού. Τι είναι αυτό που «κρύβεται» σε τροφές, ακόμη και θεωρούμενες ως υγιεινές, με αποτέλεσμα να... παίζει κρυφτό με σοβαρούς κινδύνους υπέρτασης και καρδιοπαθειών που καιροφυλακτούν ακόμη και για τα μικρά παιδιά; Η απάντηση αυτή τη φορά μάλλον... κλείνει αντί να ανοίγει την όρεξη.
Διότι το πολύτιμο για την ισορροπία του οργανισμού μας νάτριο, όταν παίρνει τη μορφή του χλωριούχου νατρίου (κοινώς, του επιτραπέζιου αλατιού) που αποτελεί την κύρια πηγή λήψης του στοιχείου μέσω της διατροφής μας, είναι πιθανό, αν δεν τηρηθεί το μέτρο, να οδηγήσει σε πλήρη ανισορροπία το σώμα. Και είναι σημαντικό ότι το μέτρο φαίνεται να χάνεται πολλές φορές... εξ απαλών ονύχων, με αποτέλεσμα το «λευκό θηρίο» να παραμονεύει και να απειλεί με πληρωμή κάποια ημέρα άκρως... αλμυρού λογαριασμού για την υγεία.
Η ελληνική μελέτη σε παιδιά
Αυτό μαρτυρούν πρόσφατα στοιχεία ελληνικής μελέτης σύμφωνα με τα οποία ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών στη χώρα μας προσλαμβάνει νάτριο επάνω από το ανώτατο συνιστώμενο όριο των 2.200 mg (χιλιοστογραμμάρια) την ημέρα - η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 5 γραμμάρια αλατιού ημερησίως. Η πρόσληψη τόσο υψηλών ποσοτήτων νατρίου φαίνεται μάλιστα να προέρχεται συχνά από «κρυφές» πηγές, χωρίς καν να περιλαμβάνεται στο... μέτρημα το αλάτι που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ή αυτό που προστίθεται στο φαγητό από την αλατιέρα στο τραπέζι. Στη μελέτη γίνεται λόγος για μεγάλες ποσότητες αλατιού κρυμμένες ακόμη και σε τροφές που αποτελούν «συστατικά» της μεσογειακής διατροφής, όπως το τυρί ή το ψωμί. Σύμφωνα με τους ειδικούς από τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στους οποίους ανήκουν τα στοιχεία, το κύριο μήνυμα που εξάγεται από αυτά είναι ότι πρέπει τα μικρά παιδιά να μη γίνουν... παστά αν θέλουν να έχουν μια «γλυκιά» ζωή στα χρόνια που έρχονται.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Hypertension» σημειώνεται ότι η υπέρταση έχει λάβει... πανδημικές διαστάσεις: εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο περί το 1 δισεκατομμύριο ενήλικοι είναι υπερτασικοί. Αν κάποιος αναλογιστεί ότι ποσοστό της τάξεως του 17%-30% των περιπτώσεων υπέρτασης αποδίδεται στην αυξημένη πρόσληψη νατρίου μέσω της διατροφής, καταλαβαίνει σε τι μεταφράζεται εκείνο το λίγο - ως πολύ - παραπάνω αλατάκι που καταναλώνει σεβαστό μέρος του πληθυσμού, ακόμη και από την παιδική ηλικία, σε καθημερινή βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η μείωση πρόσληψης νατρίου σε επίπεδα τέτοια που να μην ξεπερνούν το ανώτατο συνιστώμενο όριο των 2.200 mg/ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τις περιπτώσεις υπέρτασης κατά 30% καθώς και τα καρδιαγγειακά νοσήματα που αποδίδονται στην υπέρταση κατά 8,6%.
Υπέρταση σε νεαρές ηλικίες
Ο κ. Αντ. Ζαμπέλας είναι καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αυτή η γκρίζα εικόνα που σκιαγραφείται μέσα από τις εκτιμήσεις και τις συστάσεις των ειδημόνων ίσως γίνει στα χρόνια που έρχονται ακόμη χειρότερη, με δεδομένο ότι σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπάρχουν ολοένα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς να πάσχουν από κάποια υποκείμενη νόσο. Η μελέτη με τον τίτλο «Greco» των ειδικών από το Γεωπονικό και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αποδεικνύει - δυστυχώς - του λόγου το αληθές, αφού από τα στοιχεία της προέκυψε ότι το 23% των παιδιών ηλικίας 10-12 χρόνων κατανάλωνε αλάτι επάνω από το συνιστώμενο όριο. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί παρακολούθησαν 4.580 παιδιά από 130 δημοτικά σχολεία διαφορετικών περιοχών - τόσο αστικών όσο και αγροτικών - της Ελλάδας. Με βάση τα νέα ανησυχητικά αποτελέσματα οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά που από τρυφερή ηλικία θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα για καρδιαγγειακά νοσήματα και να ακολουθηθούν παρεμβάσεις (μη φαρμακολογικές αλλά και φαρμακολογικές σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο) για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε αυτή την άκρως ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού.
Η πρόσληψη νατρίου διερευνήθηκε μάλιστα από τους έλληνες ειδικούς στο πλαίσιο του πόσο πιστά ακολουθούσαν τα παιδιά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές μέτρησαν το νάτριο που προσελάμβαναν οι μικροί εθελοντές από διαφορετικές τροφές χωρίς να υπολογίζουν το αλάτι που προστίθεται κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι. Τι σημαίνει πρακτικώς αυτό; Οτι ίσως το ποσοστό του 23% να είναι στην πραγματικότητα... χαμηλό και η ολοκληρωμένη εικόνα πιθανώς να είναι ακόμη χειρότερη από αυτήν που καταγράφουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντ. Ζαμπέλας. «Μπορεί δηλαδή στην ομάδα που βρισκόταν ήδη επάνω από το συνιστώμενο όριο, η πρόσληψη νατρίου σε καθημερινή βάση να ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Συγχρόνως, ένα επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 20,9% των παιδιών που παρακολουθήσαμε ανήκε μεν στην κατηγορία πρόσληψης νατρίου εντός των συνιστώμενων ορίων - 1.500 - 2.200 mg/ημέρα - αλλά φοβόμαστε ότι αν προσθέταμε και το επιπλέον αλάτι της... αλατιέρας που κατανάλωναν αυτά τα παιδιά κάθε ημέρα, το ποσοστό τους που θα ξεπερνούσε το συνιστώμενο όριο θα εκτοξευόταν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου