Καλώς ήρθατε στο ζουμερό Πορτοκάλι

Νόστημες Συνταγές

Γαρίδες σαγανάκι


Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
500 γρ. γαρίδες Νο 4
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
μισή πιπεριά πράσινη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 φρέσκες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
1 σφηνάκι ούζο
100 γρ. φέτα (ή όσο μας αρέσει)

Πάμε να τις φτιάξουμε:

Αφαιρούμε το κέλυφος από τις γαρίδες και με μία οδοντογλυφίδα αφαιρούμε προσεκτικά το εντεράκι από την ράχη τους.
Κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια, σε φετάκια τα σκόρδα και σε λωριδίτσες την πιπεριά.
Λιώνουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ ή τις τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις φέρνουμε μερικές βόλτες να ροδίσουν.
Σβήνουμε με το ούζο.
Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 10-15 λεπτά.
2-3 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε την φέτα θρυμματισμένη.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία!






Μεσογειακή τηγανιά

από το Γιάννη Κρητικό, chef του Restaurant Kritikos στην


Υλικά


2 μέτριες καραβίδες
2 μέτριες γαρίδες
6 καθαρισμένα μύδια
6 καθαρισμένα χτένια
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φλ. τσαγιού ζωμός ψαριού
¼ φλ. τσαγιού κρασί Τρίχρωμες πιπεριές
1 κ.γ. δενδρολίβανο
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι


Σοτάρουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε τα μύδια και τα χτένια.
Στο τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τις πιπεριές.






8 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΥΔΙΑ





ΜΥΔΙΑ ME ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

20 μύδια

4-5 ντοματάκια (πολτοποιημένα)

½ κιλό μακαρόνια

3-4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

½ φλιτζάνια ελαιόλαδο

μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε καλά με βούρτσα τα μύδια, τα βάζουμε σε τηγάνι μαζί με το λάδι, τις ντομάτες, το σκόρδο, το μαϊντανό. Τα σκεπάζουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. Βγάζουμε τα μύδια και μαγειρεύουμε την σάλτσα με ξεσκέπαστο τηγάνι για 5-6 λεπτά. Βράζουμε τα μακαρόνια χωρίς να λασπώσουν (al dente), τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα. Αδειάζουμε επάνω την σάλτσα και γαρνίρουμε με τα μύδια. Βάζουμε λίγα φυλλαράκια μαϊντανού για διακόσμηση



ΜΥΔΙΑ ΟΥΖΑΤΑ

Σε κατσαρολάκι τσιγαρίζετε λίγο σκόρδο σε βούτυρο η μαργαρίνη. Ρίχνετε τα μύδια (με τα κελυφη, όχι κα8αρισμένα), ανεβάζετε τη φωτιά στο τέρμα, και όταν πυρώσει για τα καλά ρίχνετε μισό φλυτζάνι ούζο (απότομα αλλα προσεκτικά, ειδικά αν χρησιμοποιείτε κουζίνα γκαζιού). χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το ούζο να εξατμιστεί και να μετατραπεί σε λαδερή σάλτσα στον πάτο (2-3 λεπτά).
Λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό απο πάνω, και σερβίρετε ζεστά (το κατσαρολάκι στο τραπέζι).



ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

½ κιλό μύδια καθαρισμένα (ή γαρίδες μικρές)

2 κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)

1/4 φλυτζ. Ελαιόλαδο

1 καυτερή πιπεριά (ψιλοκομμένη)

1/4 φλυτζανιού χυμός λεμονιού

100 γραμμάρια φέτα

λίγο νερό (2 κουταλιές)

αλάτι, πιπέρι

ρίγανη

μουστάρδα (1 κουταλάκι)

Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα μύδια. Τα απλώνουμε σε πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά με το νερό, την πιπεριά, τα κρεμμυδάκια, το αλάτι, το πιπέρι, την μουστάρδα και την ρίγανη. Οταν αρχίζει να βράζει ρίχνουμε μέσα και τα μύδια και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με τη φέτα και σερβίρουμε.



Μύδια-πικάντικα  (ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ)

Yλικά:
1 σακουλάκι καθαρισμένα, μεγάλα μύδια

3 - 6 σκελίδες σκόρδο

μαϊντανό

1 καυτερή πιπεριά

2 κουταλιές γεμάτες φρέσκο βούτυρο

λεμόνι

τυρί

πιπέρι


Ξεπλένουμε τα μύδια σε άφθονο νερό αν έχουν άμμο και τα βάζουμε να στραγγίσουν. Σουρώνουμε το ζουμί τους, αυτό που υπάρχει μέσα στο σακουλάκι με το οποίο τα αγοράσαμε, και τα βάζουμε να βράσουν (χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό) μόνο με το δικό τους ζουμί.Αφού βράσουν αρκετά, προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, κομμένη σε φετούλες, το μαϊντανό, ψιλοκομμένο, λίγο μαύρο πιπέρι, τη μια κουταλιά βούτυρο και το σκόρδο κομμένο φετούλες. .Προς το τέλος, βάζουμε το τυρί (1 - 2 φέτες) κομμένο σε χοντρά κομμάτια, το χυμό ενός λεμονιού (μέτριου) και τη 2η κουταλιά φρέσκο βούτυρο.Αφήνουμε να πάρουν 2 - 3 βράσεις να αρχίσει να λιώνει το τυρί και... ναγλύφουμε τα δάκτυλά μας. Για όσους δεν αγαπούν τα καυτερά, Θα βάλουν 1-2 ροδελίτσες καυτερής πιπεριάς..




Μύδια γεμιστά αλά Πολίτα

(ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ)

μύδια μεγάλα (όσα θέλετε)

1 κρεμμύδι

αλατοπίπερο

ρύζι

κουκουνάρια

λάδι

Πλένουμε τα μύδια καλά - καλά και ξύνουμε το κέλυφος με προσοχή για να φύγει το χνούδι που βρίσκεται πάνω στο κέλυφος. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και τα αχνίζουμε για να ανοίξουν. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα να κρυώσουν και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ξανθίζουμε στη φωτιά με το λάδι. Ρίχνουμε το αλατοπίπερο, το ρυζάκι, τα κουκουνάρια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Όταν κρυώσει η γέμιση και όπως είναι έτοιμα ανοιχτά τα μύδια με το άχνισμα, ένα - ένα τα γεμίζουμε.

Κλείνουμε κατόπιν τα όστρακα (γεμισμένα με τη γέμιση και το περιεχόμενο του μυδιού) και τα τοποθετούμε μέσα σε κατσαρόλα με νεράκι και λαδάκι να βράσει το ρύζι.

Αφού κρυώσουν, τα σερβίρουμε.



Μύδια ατμού με άσπρο κρασί

Υλικά:

1 κιλό Μύδια

1 φλυτζάνι τσαγιού αρετσίνωτο Κρασί άσπρο

2 μέτρια ψιλοκομμένα Κρεμμύδι(α)

Αλάτι

Πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος Μαϊντανός

Τρόπος παρασκευής

Πετάτε όσα μύδια έχουν ανοικτό ή σπασμένο κέλυφος. Τρίβετε τα κλειστά κελύφη με σκληρή βούρτσα και κόβετε τα "γένια" τους. Τα πλένετε καλά κάτω από ανοικτή βρύση και τα αφήνετε να στραγγίσουν.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το μισό μαϊντανό, το κρασί και τα μύδια.

Κλείνετε καλά την κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά.

Προσθέτετε το αλατοπίπερο. Σερβίρετε τα μύδια γαρνιρισμένα με τον υπόλοιπο μαϊντανο.



Μύδια με μυρωδικά

Υλικά:

1 κιλό (με το κέλυφος) Μύδια

2 μέτρια Κρεμμύδι(α)

6 σκελίδες Σκόρδο

1 μέτριο (μόνο το άσπρο μέρος) Πράσα

1 φλιτζάνι Κρασί λευκό ξηρό

1/4 φλιτζανιού Νερό

1 κουτ. γλυκ. Πάπρικα

1 κουτ. γλυκ. Θυμάρι

1 κουτ. γλυκ. μαύρο Πιπέρι

1/8 κουτ. γλυκ. Πιπέρι καγιέν

1 κουτ. σουπ. Λάδι

1/2 ματσάκι ανηθος

μερικές φέτες Λεμόνι(α)

Τρόπος παρασκευής

1. Πλύντε και καθαρίστε καλά τα μύδια. Αφήστε τα σ' ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Στη συνέχεια καθαρίστε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και το πράσο και ψιλοκόψτε τα.

2. Ζεστάνετε το λάδι σε μια αντικολλητική κατσαρόλα. Ρίξτε μέσα τα κρεμμύδια, το πράσο, τα σκόρδα και το νερό. Σιγοβράστε τα περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Προσθέτετε το θυμάρι, τιην πάπρικα και το πιπέρι. Δυναμώστε τη φωτιά και ρίξτε το κρασί. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να πάρουν βράση.

3. Ρίξτε τα μύδια, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ανοίξουν. Πετάξτε όσα μύδια παρέμειναν κλειστά, γαρνίρετε με τις φέτες λεμόνι και τον άνηθο



Μυδοπίλαφο

Υλικά:

1 κιλό με όστρακο Μύδια

500 γρ. Καθαρισμένα Μύδια

1/2 κούπα Λάδι

1/2 κούπα ψιλοκομμένος Μαϊντανός

Αλάτι

Πιπέρι

1 κούπα ψιλοκομμέν Κρεμμύδι(α)

Τρόπος παρασκευής

Με το συρματάκι της κουζίνας τρίβετε τα όστρακα των μυδιών και βγάζετε το μουστάκι τους. Τα πλένετε πολύ καλά, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με μισή κούπα νερό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ανοίξουν και τα αφήνετε στην άκρη. Πλένετε τα καθαρισμένα μύδια και περιμένετε να στραγγίσουν.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι και τα κρεμμύδια να σοταριστούν. Προσθέτετε το ρύζι και το γυρνάτε μερικές φορές. Στο μεταξύ, στραγγίζετε τα μύδια με το όστρακο, μετράτε το ζουμί τους και προσθέτετε ζεστό νερό, τόσο, ώστε να συμπληρωθούν 4 κούπες. Ρίχνετε το νερό στο ρύζι. Προσθέτετε το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.

Βράζετε το ρύζι για 20' και έπειτα ρίχνετε μέσα όλα τα μύδια. Τα βράζετε άλλα 5' και τα σερβίρετε αμέσως.