Καλώς ήρθατε στο ζουμερό Πορτοκάλι

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011



Το πορτοκάλι από την αρχαιότητα εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ανθρώπους για τη νόστιμη γεύση του, το εκλεκτό του άρωμα και τις πολύτιμες θρεπτικές του ιδιότητες.
Η επιστήμη σήμερα αποκαλύπτει σταδιακά τα μυστικά του πορτοκαλιού. Επιβεβαιώνει αυτό που οι άνθρωποι πίστευαν για αιώνες: Το πορτοκάλι και ο χυμός του δεν είναι μόνο μια γευστική απόλαυση αλλά ταυτόχρονα ένα ισχυρό οπλοστάσιο που θωρακίζει την υγεία από πολλούς κίνδυνους.
Το πορτοκάλι και ο χυμός του περιέχουν άφθονη ενέργεια, σημαντικές ποσότητες βιταμινών, φυτικών ινών, φυτοχημικών ουσιών που είναι απαραίτητες για την κανονική ψυχοσωματική ανάπτυξη και τη διατροφική ευεξία. Παράλληλα οι επιστημονικές έρευνες ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια ότι το πορτοκάλι προσφέρει ευεργετικές θρεπτικές ουσίες που προστατεύουν από πολλές χρόνιες ασθένειες όπως η ψηλή πίεση, οι καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, η αναιμία, ο καταρράκτης, οι πέτρες στους νεφρούς και άλλες.
Τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το πορτοκάλι και ο χυμός για την υγεία είναι πολλά, σημαντικά και ξεκάθαρα. Είναι αναγκαίο να γίνεται διαφώτιση για τη δύναμη που μπορεί να προσφέρουν το πορτοκάλι και ο χυμός του στον ανθρώπινο οργανισμό για να εντάσσονται στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής που θα προσφέρει μακροζωία και καλή ποιότητα ζωής.
Το πορτοκάλι και ο χυμός του: Η δύναμη των θρεπτικών ουσιών που περιέχουν
Το πορτοκάλι δεν είναι μόνο μια καλή πηγή βιταμίνης C. Το πορτοκάλι περιέχει μια εντυπωσιακή ποικιλία άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών με μεγάλη προσφορά για την υγεία μας. Σε αυτά περιλαμβάνονται γλυκαιμικοί υδατάνθρακες (ζάχαρα, γλυκόζη, φρουκτόζη) που προσφέρουν ενέργεια, φυτικές ίνες (μη γλυκαιμικοί υδατάνθρακες, πεκτίνη), κάλιο, φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), ασβέστιο, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), νιακίνη (βιταμίνη Β3), πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), φωσφόρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) και μια ποικιλία πολύτιμων φυτοχημικών, αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ένα πορτοκάλι βάρους περίπου 130 γραμμάριων περιέχει 62 θερμίδες, 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών, 70 χλγ βιταμίνης C, 40 χλγ φολικού οξέος (βιταμίνη Β9) και 237 χλγ καλίου. Το περιεχόμενο του σε λιπαρές ουσίες και νάτριο είναι πολύ χαμηλό γεγονός που προσθέτει στην προστατευτική του για την υγεία δύναμη.
Πορτοκάλια και ο χυμός τους: Ισχυρότερα από ότι σκευάσματα βιταμινών ή αντιοξειδωτικών ουσιών
Είναι σημαντικό να τονισθεί με έμφαση ότι η υγεία μας επωφελείται σημαντικά περισσότερο όταν καταναλώνουμε το πορτοκάλι και το χυμό του παρά όταν αντί αυτών παίρνουμε σκευάσματα που περιέχουν τα διάφορα θρεπτικά συστατικά τους που έχουν απομονωθεί και συσκευασθεί φαρμακευτικά.
Είναι το σύνολο των συστατικών του πορτοκαλιού και του χυμού του που προσφέρουν τις ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Είναι η συνέργεια των διαφόρων βιταμινών, χημικών στοιχείων, φυτοχημικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών ουσιών που δρουν ταυτόχρονα στο ωφέλιμο αυτό μείγμα που μας προσφέρει η φύση για την προστασία μας από πολλές ασθένειες.
Η επικέντρωση σε μεμονωμένα συστατικά των τροφίμων ή φαγητών και όχι στο σύνολο της διατροφής δεν είναι μια ορθή προσέγγιση σε θέματα καλής διατροφής.
Πορτοκάλια για τη μείωση της ψηλής πίεσης
Το κάλιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Εάν η διατροφή σας είναι φτωχή σε κάλιο πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος για ψηλή πίεση είναι τουλάχιστον ο ίδιος με αυτούς που έχουν διατροφή πλούσια σε αλάτι που με το νάτριο που περιέχει είναι βασικός παράγοντας πρόκλησης υπέρτασης (ψηλή πίεση).
Τα πορτοκάλια και ο χυμός τους περιέχουν άφθονο κάλιο. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι οι μπανάνες, τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή (μανταρίνι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ και άλλα) και τα λαχανικά. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων των εν λόγω τροφίμων μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Προστασία από καρδιακές παθήσεις: Ο ρόλος που έχει το πορτοκάλι και ο χυμός του
Πρόσφατες έρευνες μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις ευεργετικές δράσεις για την καρδία και τα αγγεία του πορτοκαλιού και του χυμού του:
1. Ο χυμός του πορτοκαλιού μειώνει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL. Η κακή χοληστερόλη LDL όταν οξειδώνεται, εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών και δημιουργεί αθηρωμάτωση. Η αθηρωμάτωση είναι η αιτία για την οποία δυνατόν να πάθουν απόφραξη ζωτικές αρτηρίες στον εγκέφαλο και στην καρδία. Για τους λόγους αυτούς το πορτοκάλι και ο χυμός του προσφέρουν προστασία από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια
2. Η συχνή κατανάλωση πορτοκαλιού και του χυμού του, αυξάνει στο αίμα τα επίπεδα του φολικού οξέος (βιταμίνη Β9). Ταυτόχρονα μειώνονται τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης που είναι τοξικός παράγοντας για τα τοιχώματα των αρτηριών. Τα προβλήματα των τοιχωμάτων των αρτηριών όπως η αθηρωμάτωση, το ανεύρυσμα ή η ρήξη είναι σημαντικές αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης από το φολικό οξύ είναι ευεργετικός παράγοντας για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
3. Έχει υπολογιστεί ότι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνεται κατά 19% λόγω κατανάλωσης ενός πορτοκαλιού κάθε μέρα.
Είναι γνωστό ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά φτωχή σε λίπη, ιδιαίτερα κορεσμένα ζωικά λίπη, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια. Η συνέργεια των φυτοχημικών ουσιών, των βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών ενώσεων που προσφέρουν τα φρούτα και λαχανικά είναι αναντικατάστατη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο ρόλος του πορτοκαλιού και του χυμού του είναι σημαντικός για την πρόληψη των καρδιακών και άλλων παθήσεων και η κατανάλωση τους πρέπει να προάγεται και να διευκολύνεται σε όλους τους πληθυσμούς.
Πρόληψη του καρκίνου και ο ρόλος του πορτοκαλιού
Τα πορτοκάλια περιέχουν περισσότερες από 170 διαφορετικές φυτοχημικές και περισσότερες από 60 φλαβονοειδείς ουσίες οι οποίες έχει βρεθεί ότι έχουν ιδιότητες εναντίον του καρκίνου. Με τη βοήθεια των ενώσεων αυτών, το πορτοκάλι και ο χυμός του προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό μια αξιόλογη αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Η προστασία του DNA και άλλων δομικών στοιχείων των κυττάρων και ιστών του σώματος γενικότερα που προσφέρεται από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, επιβραδύνει τη γήρανση, προφυλάσσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Τα εσπεριδοειδή είναι η τάξη των φρούτων με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες .
Έρευνες έχουν δείξει ότι το πορτοκάλι και άλλα εσπεριδοειδή προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο του οισοφάγου, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του στομαχιού. Η μείωση που έχει παρατηρηθεί ανέρχεται σε επίπεδα του 40% έως 50%.
Τα πορτοκάλια και ο χυμός τους για την πρόληψη των ασθενειών
Οι έρευνες κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δείξει ότι το πορτοκάλι και ο χυμός τους συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών σοβαρών παθήσεων ενώ και για άλλες η διερεύνηση των ωφέλιμων δράσεων τους συνεχίζονται.
Συνοπτικά το πορτοκάλι και ο χυμός τους βοηθούν στην πρόληψη των ακόλουθων παθήσεων:
Υπέρταση (ψηλή πίεση)
Καρδιοπάθειες
Εγκεφαλικά επεισόδια
Καρκίνος
Νευρολογικές παθήσεις (εκ γενετής ανωμαλίες σε παιδιά)
Καταρράκτη και εκφυλισμό ωχράς κηλίδας του ματιού
Νεφρολιθίαση (πέτρες στους νεφρούς)
Διαβήτη
Κοινό κρυολόγημα κια γρίπη
Οστεοπόρωση
Αναιμία
Η ενημέρωση όλων για τα πολλά θετικά στοιχεία που περιέχονται στα πορτοκάλια και το χυμό τους όπως επίσης και για τις πολλαπλές ευεργετικές δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη σοβαρών χρόνιων ασθενειών και την επιβράδυνση της γήρανσης, θα μπορούσε να έχει καλοδεχούμενα αποτελέσματα για τη ζωή των ανθρώπων και τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου