Καλώς ήρθατε στο ζουμερό Πορτοκάλι

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Μυστήριο η πηγή της μόλυνσης

 
ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ

Μετά την ενοχοποίηση κηπευτικών από την Ισπανία, ερευνητές στο Βερολίνο δήλωσαν τώρα ότι η πηγή του E.Coli μπορεί να μην ανακαλυφθεί ποτέ. Νέο στέλεχος του βακτηρίου εντοπίστηκε σε παντζάρια από την Ολλανδία.

Ενάμιση μήνα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο 30 ανθρώπων στη Γηραιά Ηπειρο, οι γερμανικές υγειονομικές αρχές ακόμη προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο με το βακτήριο-γρίφο
Οι Γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι με τόση ευκολία αρχικά ενοχοποίησαν τα ισπανικά αγγουράκια για την πρωτοφανή επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στην Ευρώπη, τώρα δηλώνουν ότι ενδέχεται να μην ανακαλυφθεί ποτέ η πηγή της μόλυνσης.
Ενάμιση μήνα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο 30 ανθρώπων στη Γηραιά Ηπειρο -29 στη Γερμανία και ενός στη Σουηδία-, οι γερμανικές υγειονομικές αρχές ακόμη προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο με το βακτήριο-γρίφο.
Χθες, ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Εκτίμηση Κινδύνων, που εδρεύει στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν ότι η πηγή της μόλυνσης μπορεί να μην ανακαλυφθεί ποτέ, προβάλλοντας το αιτιολογικό ότι τα τρία τέταρτα των επιδημιών του Ε.Coli που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν στη Γερμανία τελείωσαν χωρίς να βρεθεί η προέλευσή τους. Μόνο στη Γερμανία τα κρούσματα υπολογίζονται σε τρεις χιλιάδες, ενώ το επικίνδυνο στέλεχος του E.coli έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε 14 χώρες.
Αν και οι φύτρες φασολιών παραμένουν οι κύριοι "ύποπτοι", προς το παρόν δεν έχει ανιχνευτεί σε αυτές το φονικό στέλεχος του βακτηρίου E.coli.
Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν την Ολλανδία ότι εντόπισαν στη Γερμανία ένα διαφορετικό, επίσης παθογόνο στέλεχος του E.Coli σε ολλανδικές φύτρες παντζαριών. Οι πωλήσεις του μολυσμένου λαχανικού σταμάτησαν στο Αμστερνταμ αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά για το εάν το νέο στέλεχος σχετίζεται με την επιδημία, από την οποία έχουν νοσήσει σχεδόν 3 χιλιάδες άτομα.
Αβοκάντο στην Ταϊλάνδη
Από την πλευρά της η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι εντόπισε στέλεχος του βακτηρίου E.Coli σε αβοκάντο που εισήχθη στη χώρα από την Ευρώπη, κάλεσε ωστόσο τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.
Στο μεταξύ, ο Ισπανός υπουργός Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο δήλωσε χθες στο Βερολίνο ότι η Γερμανία δεσμεύτηκε να βοηθήσει τη Μαδρίτη να αποκαταστήσει τη φήμη των φρούτων και των λαχανικών της που επλήγησαν από την επιδημία.
Η Μόσχα αίρει την απαγόρευση για τις εισαγωγές ελληνικής φράουλας, σύμφωνα με έγγραφο της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου